• 2016 Veldseizoen
  • 2014 sportenspel
  • 2017 Sponsorkliks

Nieuwjaarsspeech van de voorzitter

2017 was me wel weer een jaartje. Trump aan de macht, orkaan Irma verwoest St Maarten en ons koud kikkerlandje ligt weer plat bij één sneeuwbuitje.

Sportief gezien dan. Van Gerwen wereldkampioen. Geen eindtoernooi voor het mannenvoetbal, Tom wint de Giro en de leeuwinnen verzachtte enigszins de pijn door het EK voetbal te winnen.

En dan ons eigen clubje. In januari komen mooie trainingsvideo’s online van jaren terug van onze huidige selectiespelers. Met dank aan die SDO-er die al bijna een jaar aan de andere kant van de wereld aan het vertoeven is.

Februari. 1946 of 1964, wat was het nu ook alweer? Een hype die al langer in Nederland haar intrede heeft gedaan, krijgt opvolging bij SDO. Een team vanuit de ActCie bouwt maar liefst vijf “identieke” escaperooms in de kleedkamers van de kantine. Vele teams doen mee, codes worden gekraakt en het gross komt er nog uit ook binnen het uur. Leuk om te zien dat de aspiranten een stuk sneller zijn dan de senioren. Een groot succes dat binnenkort zijn opvolging al krijgt.

SDO 2 wordt kampioen in de zaal en promoveert naar de reserve 1e klasse. De F1 volgt met een 3-21 overwinning in de kampioenswedstrijd. Ook E3, F1, D1, A2 en A3 halen kampioenschappen binnen dit jaar.

Maart. Wil Joost zich melden aan de bar? Wint de pubquiz. Dank hiervoor, #chagerijnigevrouwthuis. Hein bedankt voor de organisatie.

In maart helaas ook een van de grootste dieptepunten voor SDO in 2017. SDO 1 degradeert in de zaal naar de 3e klasse. In de laatste weken van de competitie wordt nog net een beslissingswedstrijd uit het vuur gesleept. Maar net als in de laatste onderlinge wedstrijd wint Klimop van ons vaandelteam.

De enigszins noodzakelijke keuze voor een 1e team met 12 spelers is hier voor een groot deel debet aan. Een pointer op dat moment richting het seizoen 2017-2018.

Eind maart wordt ook op organisatie niveau de noodbel geluid. Joop roept op dat we in beweging moeten komen om het voorbestaan te kunnen waarborgen. Op teveel plekken komen we handjes te kort en de huidige voorzitter gaat stoppen aan het einde van het seizoen.

April De verrotte bielzen van de jeu de boules baan worden vervangen. Peter Smulders en Huib steken (met nog wat extra handjes) hier menig uurtje in.

Peter, Hans en Johan worden vastgelegd als trainingsstaf voor 2017-2018.

Tycho, Stan, Paul en ondergetekende winnen het jaarlijkse tientoernooi.

Geslaagd schoolkorfbaltoernooi plus sjips en friss feest in mei. Alleen de volgende keer de grasmaaier een keer over het veld heen zodat de kids niet tussen de paardenbloemen hoeven te spelen. Gemeente is hier inmiddels op geattendeerd. 

In mei/juni de brainstormsessies om commissies en bestuur voor het komende seizoen te gaan vullen. In een beperkt gezelschap gaan we aan de slag om te kijken hoe we de organisatie willen neerzetten en waar gaten liggen. Wat vinden we belangrijk en wie willen we op welke plek.

Ik pak uiteindelijk de handschoen op om de nodige lobbies te starten en mensen te benaderen voor diverse posities in commissies en bestuur. Ik merk dat er een positief gevoel los begint te komen. Ik krijg in deze periodes geen enkele keer nee te horen en daarmee groeit de drive om er steeds meer tijd en energie in te gaan stoppen.

Door de neergezette organisatiestructuur en bestuursindeling nemen we in het bestuur naast Petra en Helma, die zelf stoppen, ook afscheid van  Martijn en Danny. Deze gespreken waren wat lastiger, maar uiteindelijk gaan beide heren ook mee in de nieuwe opzet en blijven beiden aan boord om te focussen op respectievelijk posten arbitrage en ledenadministratie/archief.

De Gabbers verslaan opnieuw de juniorenselectie. Dit jaar is het verschil nog groter dan vorige seizoen. In 2018 gaan ze meermaals in het zonnetje gezet worden. Op 4 januari voor de eerste keer als SDO de EEN ontvangt van de gemeente voor al 20 jaar het G-team in de vereniging te hebben opgenomen.

De kampen draaien als vanouds en daarmee blijven we ons naam bevestigen als club die naast het sporten ook nog zoveel meer biedt. Nu ik zelf twee kids heb spelen hoor je dit weer meermaals terug van “nieuwe” ouders bij de club. Mooi om te zien dat dit 30 jaar nadat ik zelf voor het eerst op kamp ging nog steeds zo wordt ervaren.

Talking about history. Arne gooit wekelijks met zijn #throwbackthursday via Instagram foto’s/filmpjes van weleer het digitale spectrum in. Geweldig om al die jonge koppies te zien van inmiddels volwassen SDO-ers.

Op 29 juni bekrachtigen we het nieuwe bestuur tijdens de JAV. Ramon Zondag is op die avond terecht de vrijwilliger van het jaar en wordt lid van verdienste.

Met het nieuwe bestuur en de aangevulde commissies gaan we in en na de zomer flink aan de slag. In het clubhuis direct grote veranderingen. Deze waren ten tijde van het vorige bestuur al ingezet, en nu op doorgepakt. Met René als afgevaardigde in het bestuur worden er spijkers met koppen geslagen. Een nieuw kassasysteem met PIN, aangepast assortiment en een nieuwe koffiezetapparaat (met dank aan de club van 50) zijn het resultaat.

Voor de verzekeringen moet ook de elektriciteit worden vernieuwd. Tony fixt al een hoop in de kantine en komende week wordt ook de meterkast grotendeels vervangen. Inmiddels hebben we ook onze verzekering naar een van onze sponsoren overgesloten. 

In de technische hoek starten we vanuit de JTC met een hoofdtrainer/coördinator per leeftijdsgroep. Hiermee krijgen alle teams binnen een leeftijdsgroep een soortgelijke training, met uiteraard extra uitdaging bij de 1e teams. In 2018 zullen we dit gaan evalueren samen met de methode Spelenderwijs Verbeteren.

Arbitrage is ook een van de speerpunten dit seizoen. Naast dat alle senioren (en junioren die over gaan komen) zijn spelregelbewijs dient te gaan halen, zijn we ook actiever bezig met het begeleiden van geïnteresseerde nieuwelingen in het scheidsrechtersvak. Wie heeft zijn bewijs nog niet? Mooi doel voor januari.

Na het nodige pas- en meetwerk in de STC hebben we dit jaar gelukkig weer twee volwaardige selectieteams. Heel jong dat wel, maar met de begeleiding van Peter, Hans en Johan erop gaat dit goed komen. Ook met de komst van Irene in de STC is er weer een extra aanspreekpunt voor deze groep jeugdigen.

September Op de sportmarkt in het city centrum zetten we ons even in de spotlight. Linda en Tamara bemannen de stand en Connor laat menige voorbijganger, met oa support van de c-teams, een poging wagen op een van de korven. Kijken of we volgend jaar een nog iets prominenter plekje kunnen krijgen en iets meer ruimte voor een mooie demo.

De jeugdtrainers (en de A1) worden weer in het nieuw gestoken door Sporthuis Olympia. In het rood lopen onze trainers er weer helemaal netjes bij.

Familie Bakker zet in op de superloten en haalt daarmee een mooi bedrag binnen tijdens de grote club actie, die terug is van weggeweest.

In het nieuwe seizoen is het mooi om te zien dat er een nieuwe groep ouders meehelpt met de organisatie van avonden voor de jongste jeugd. Bij de filmavond een hoop nieuwe gezichten en ook de glow disco night is een succes.

Het oktoberfest, casinoavond, fear factor en sinterklaas zijn traditioneel geslaagde avonden tijdens het eerste deel van het seizoen.

Het bestuur stelt zich voor op FaceBook. De praeses krijgt de meeste stemmen en daardoor de pineut voor het gebak op de bestuursvergadering. Een maand later dan gepland wordt ook dit actiepunt afgetikt op de vergadering.

In navolging van de escaperoom hype wordt er ook ingezet op een andere hype: SPECIAAL BIER. Op 9 december zijn er een 40-tal SDO-ers aanwezig voor de eerst bierproeverij bij SDO. De bijpassende catering door Rich is zeer geslaagd, net als de gehele avond.

Na een paar misstappen op het veld begint SDO 1 aan een mooie serie van overwinningen. Hierdoor op het veld een 2e plek halverwege en in de zaal de koppositie als prima resultaat. Het kampioenschap in de zaal moet leiden tot het behalen van een van de doelstellingen voor 2018. 

En daarmee zijn we in 2018 aanbeland. Vanavond geen van Gerwen in de finale, maar ongetwijfeld komen er voldoende mooie sportmomenten aan. In minder dan 40 dagen starten immers de Olympische spelen alweer.

Bij SDO gaan we hard verder werken aan de doelen die al zijn aangehaald in het overzicht van 2017. Om deze dan ook in 2018 daadwerkelijk te verzilveren.

Daarnaast staan we als vereniging voor een aantal andere uitdagingen.

STC is druk op zoek naar nieuwe trainers voor de selectie voor komend seizoen. Peter en Hans hebben aangegeven dat zij aan het einde van het seizoen gaan stoppen. Via deze weg alvast dank voor al jullie inzet en betrokkenheid. Shortlist van namen is gemaakt en zullen snel benaderd gaan worden.

Voor Hein en Martijn de uitdaging om voor deze selectie en nieuwe trainers ook een nieuwe hoofdsponsor te zoeken. Iemand ideeën/opportuniteiten? Spreek de heren zeker aan.

Daarnaast zetten we in op communicatie optimalisatie en meer betrekken van de ouders.

De SDO-er wordt afgeschaft na dit seizoen, en de overige media zullen beter gestroomlijnd gaan worden. Voor iedereen moet het daarmee duidelijker worden waar welke informatie geplaatst dient te worden en daarmee ook waar deze te vinden is.

Met een aantal weken wordt ook een ouderenquête uitgestuurd (initieel via mail, later via Whatsapp). Hiermee hopen we meer informatie van de ouders te vergaren en te achterhalen wat zij voor SDO kunnen en willen betekenen. De commissies zullen vervolgens moeten doorpakken en deze ouders ook actief gaan benaderen en betrekken in het ontplooien van taken en activiteiten. Dit kan van een simpel bardienstje tot het mee organiseren van een toernooi zijn.

Voor het clubhuis ligt de portefeuille groot onderhoud meer dan eens op de bestuurstafel. Samen met de penningmeester en een nog definitief te formeren onderhoudscommissie zal een meerjarenplan opgesteld moeten gaan worden, en cruciale punten direct worden aangepakt.

Al met al genoeg werk op de plank organisatorisch gezien. Belangrijk om het goede gevoel met z’n allen vast te houden en met vele handen het werk licht te houden. Betrek iedereen waar mogelijk en maak de vereniging mooier en efficiënter met z’n allen.

Rest mij om iedereen die zijn steentje, steen of hele muur afgelopen seizoen heeft bijgedragen te bedanken voor een mooi 2017 en wens ik iedereen, namens het bestuur van SDO een voorspoedig en zeer sportief 2018.

Uw voorzitter
Joeri Bosch