Wat is Korfbal voor een sport?

Gepost in Algemeen

Korfbal

De korfbalsport heeft van oudsher te kampen met veel vooroordelen. Maar wanneer mensen deze sport beter leren kennen, worden ze vaak juist heel enthousiast. Om de korfbalsport wat beter te begrijpen, vind je hier eerst iets over haar geschiedenis, een paar belangrijke spelregels en een stukje over aanvallen en verdedigen.

De geschiedenis van het korfballen

Het korfballen werd in 1902 ontwikkeld door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. Sinds die tijd heeft de sport zich ontwikkeld tot een moderne sport. Korfbal is een teamsport, dat gemengd wordt gespeeld, dat wil zeggen door mannen en vrouwen samen in een team onder volstrekt gelijke condities. Het wordt het gehele jaar door beoefend. 's Zomers buiten op het veld en 's winters binnen in de zaal.

Korfbal is - na voetbal, volleybal en hockey - de vijfde teamsport in Nederland. Er zijn bijna 100.000 korfballers, waarvan ruim 40.000 jeugdleden (jonger dan 19 jaar). Zij zijn lid van een van de 639 korfbalverenigingen, verspreid over het hele land.

Alle korfbalverenigingen zijn lid van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond, de KNKV. Korfbal wordt niet alleen in Nederland beoefend. In meer dan 35 andere landen verspreid over de hele wereld wordt gekorfbald.

Een paar belangrijke spelregels

Korfbal is een balsport en wordt gespeeld tussen twee teams. Elk team bestaat uit vier dames en vier heren (jazeker wij spreken van dames en heren!). Zij spelen op een veld met twee vakken met elk een korf. In het ene vak kan een doelpunt worden gemaakt door daar de bal door de korf te gooien, het aanvalsvak. In het andere vak probeer je jouw tegenstander te beletten dat bij jou te doen, het verdedigingsvak. Wat het aanvalsvak voor de ene partij is, is het verdedigingsvak voor de ander en omgekeerd.

Je maakt een doelpunt door de bal van boven door de korf te gooien. Dat kan op twee manieren. Van dichtbij met een "doorloopbal". Daarbij loop je in de richting van de korf en krijg je in de loop de bal toegespeeld. Je gooit de bal dan meteen onderhand met twee handen in de korf. Daarbij moet je er wel voor zorgen dat je niet, met de bal in de handen, een paar passen loopt. Je laat de bal op het hoogste punt los.

Als je wat verder van de paal af staat maak je een doelpunt met een schot. Daarbij goot je de bal met twee handen bovenhands (ongeveer vanaf neushoogte) in de korf en ook hierbij laat je de bal op het hoogste punt los.

Je mag niet op de korf schieten als je verdedigd wordt. Dit is het geval wanneer je tegenstander tussen jou en de korf staat en daarbij zijn hand omhoog houdt. Hij of zij moet wel vlak bij je staan. Omdat je niet "verdedigd" op de korf mag schieten moet je in zo'n geval de bal overspelen naar een teamgenoot, want je mag ook niet lopen met de bal.

Naast het feit dat je niet met de bal mag lopen en niet verdedigd mag schieten, zijn er nog veel andere regels waarvan een paar belangrijke zijn:

• Je mag niet duwen, slaan, schoppen, bijten, etc.

• Een heer mag geen dame verdedigen of andersom (behalve wanneer dit is afgesproken)

• Je moet in je eigen aanvals- of verdedigingsvak blijven

• De bal is uit als hij de grond buiten de lijnen raakt, of als iemand die buiten of op de lijnen staat, de bal aanraakt

• Je mag niet de bal uit iemands handen pakken

• Je mag de bal niet vangen als je op de grond ligt of zit

Als je een spelregel overtreedt, mag je tegenstander een spelhervatting (lichte overtreding) of een vrije bal nemen. Bij een vrije bal moet iedereen op 2,5 meter van degene met de bal gaan staan. Je mag pas binnen die afstand komen ("inlopen") als de bal gespeeld is. De nemer van de vrije bal mag niet meteen op de korf schieten, maar moet de bal (binnen 4 seconden nadat de scheidsrechter voor spelhervatting heeft gefloten) eerst afspelen naar een teamgenoot.

Als er een overtreding wordt gemaakt waarbij iemand had kunnen scoren, kan de scheidsrechter een strafworp geven. Daarbij mag de nemer van deze vrije worp wel meteen proberen te scoren! Een strafworp wordt genomen op 2,5 meter vanaf de korf en ook hierbij moet iedereen op 2,5 meter van de nemer en van de korf staan.

Voor een meer uitgebreide beschrijving van de spelregels kun je kijken op de website van de KNKV.